Saturday, October 23, 2010

PEMINAT BARANG ANTIK

BARANG ANTIK

Kalau bercerita tentang barang antik, memang tidak dinafikan sejak kebelakangan ini perniagaan barangan antik adalah salah satu perniagaan yang amat menguntungkan, kerana harga pasaran setiap barang akan dinilai melalui tahun barangan tersebut diperbuat, lagi lama nilainya akan bertambah.




Jam dan kamera lama

Walaupun harganya agak mahal, peminat barangan antik tidak segan silu mengeluarkan perbelanjaan dari ratusan ringgit hingga ke ribuaan ringgit, ini semata-mata untuk meperolehi atau menambah koleksi barangan antik untuk simpanan masing-masing.


Kalau saya berjalan-jalan ke bandar atau pekan yang agak jauh ke pendalaman, tanda-tanda untuk adanya barangan lama dan cara untuk mendapatkan barangan antik tersebut adalah melalui cerita kawan-kawan yang pernah membeli atau bertanya dengan masyarakat tempatan.


Pelbagai jam dinding


Pada suatu ketika saya sempat meninjau kedai barangan antik di Kajang Selangor kepunyaan seorang peniaga berbangsa India, sungguh menakjubkan saya selain daripada barangan lama tempatan yang mempunyai nilai, terdapat juga barangan dari negara luar yang jarang ditemui.


Pelbagai jenis botol


Pelbagai jenis telefon


Kawanx yang sama minat dengan saya
(ASP Selamat, Tuan punya kedai dan Mej Khamis)


BARANG ANTIK KEPUNYAAN SAYA

Rasanya saya juga mempunyai koleksi barangan antik yang agak banyak jumlahnya kebanyakannya disimpan dimerata-rata tempat seperti di rumah dan pejabat. Antara barangan yang miliki seperti digambar.




Jam tangan Rolex tahun 1951 - Harga asal jam ini dalam tahun 50an adalah RM 400 sahaja. Saya membeli jam ini pada tahun 2000 dengan harga RM 2800.00 di satu kedai menjual barangan antik di Tampok Negeri Johor. Kalau nak dikira harga pasaran sekarang ini, mungkin telah menjangkau kepada RM 6000 - 8000. Selain daripada jam ini saya juga mempunyai puluhan jam pelbagai jenama.



Radio Philips tahun 1950 - Radio ini saya beli pada tahun 1998 dengan harga yang agak mahal kira-kira RM 1000 kerana tahun buatannya. Keluaran negara Belanda yang menggunakan kuasa 46 watt. Koleksi radio antik saya kini telah mencecah kepada 32 kesemuanya.




Jam dinding tahun 1941 - Buatan daripada negara England yang dibeli dengan harga RM 800 pada tahun 2000 disebuah kedai jam antik di Kluang. Jam ini masih berfungsi dengan baik. Koleksi jam dinding tidak banyak dalam simpanan saya cuma hanya ada 18 sahaja.

Selain daripada barangan antik yang saya paparkan ada pelbagai lagi barangan antik dalam simpanan saya yang hanya saya simpan di bawah tangga dalam rumah memandangkan tiada ruang atau tempat untuk dipamerkan, insyaAllah pada bulan Dis ini saya akan berpindah ke rumah baru dan mungkin barang-barang tersebut akan saya letakkan diruang pameran yang dikhaskan.

17 comments:

Uncle Lee said...

Hello Mej. Baharudin, Holy Smoke! Rumah you macham museum.
Mej. Baharudin...bila saya balek kampong satu hari, boleh saya datang your rumah...saya pun suka ni antiques. Especially tu cameras.

No need panggil isteri masak ikan masak nanas assam ke kepala ikan lemak dan sambal belachan, ha ha ha.

I tengok your antiques, that must have ben berapa taun punya collection, huh?

Isteri saya pun suka antiques. Dia bila kita dantang Canada, she brought along her 75 year old Singer sewing machine, tu tolak tangan, bunyi macham keretapi, and berat dia....lagi lima tahun saya tidak boleh angkat tarok atas mejah bila dia nak jait baju, ha ha. Berat nak mati, ha ha.

Very interesting Mej. Baharudin. Have a nice day, Lee.

Mej Baharudin Noryat said...

Hai Lee thank you drop my pondok ni. Actually I want my house to be part of museum because I am the first of Museum Curator of Royal Engineers Regiment since 1994 until now.

I have hundred verious of camera, p'se come over to my house I will show everything i have my friend.

Wow i dont have singer sewing machine, if you wife mau jual itu mesin jahit p'se let me know, but jual murah sudah lah.

Have a nice day Mr Lee dan family - Mej Baharudin

aim_senyum said...

assalamualaikum..sy bru mula menjinakkn dri dalam barngn antik,unik dan kreatif..awal jatuh cinta pada hobi ni bila ternampak iron handcraft dri china.sangat menarik.dan entry tuan sgt menarik dan xclusive..aim_senyum

shayadean said...

salam Mej. Baharudin..
saya ada pingat darjah kebesaran pada zaman British. kalau berminat boleh hubungi saya di talian 013 7604751. saya Dean dari Muar.
Terima Kasih.

Darrel said...

Tabik Mej. Baharudin,
Saya ada sebuah peti besi antik utk dijual dan saya telah pun mengiklankannya di mudah.my pada 13 jun 2011 (ruangan hobby & collectibles - Johor - jam 16:11). Saya baru dpt info dari Mr Desmond (sosantiquesafe.com) bhw peti tersebut berusia antara 80-100 tahun. Jika mejar atau sesiapa shj berminat, sila hubungi saya ya (rujuk iklan di mudah.my). terima kasih bnyk2. -- anuar, kluang.

Shahrul said...

kedai antik kajang kat jalan mane ni? area mane?

Antique, Unique, Classic said...

boleh datang ke antique,uniqe classic stuff di
NO34 Jalan Rugbi 13/30,
Tadisma Park, Sek 13 , 40150 Shah Alam Selangor
atau hubungi:
Puan Zainura dan Encik Yusri
0162323747 @ 0133939747

Hadry Hafizi said...

salam sya ingin berrtanya adakah camere itu untuk di jual?
sebab saya seorang pengumpul camera..
saya betul2 berminat untuk membeli jika ia untuk di jual....boleh hubungi saya di 010-4299910 (hadry)

Keranda-7 said...

salam.boleh sy tahu di mana letaknya kedai antik di kajang tu?

deanela said...

hello uncle,saya ade peti besi antik, made in singapore,dari tahun 1950, yang besar petak tu,keluarga saya nak jual, anything boleh call no saya, 0174015901, din

adam ahmad said...

Salam Mej. Baharudin,

Saya mempunyai pistol antik VOC tahun 1771. Jika tidak keberatan Tuan dapat memberi saya sedikit info mengenai barangan antik ini kerana saya pernah ditawar untuk pembelian. Tetapi saya masih tidak tahu harga sebenar yang sepatutnya. Harap tuan dapat memberi email atau contact adamahmad1991@gmail.com

Terima Kasih.

Leida Margaretha said...

permisi,, saya mau jual barang antik juga dong,,
dari CINA,, peninggalan CINA tahun 1419, mangkok, teko porcellean(porselin) yg ada retak seribu nya,
apabila berminat bisaaa mengirimkan email ke :
leidaadiel@hotmail.com

untuk diskusi lbh lnjut...

syaza alya said...

saya ada peti besi dari jerman..berusia hampir 90 thn..ingin dijual pada harga yang dipikirkan berbaloi...sila hubungi jika berminat...0139135284

KATIMAN SURABAYA said...

Assalamualaikum wr.wb,saya BPK.KATIMAN seorang buruh pabrik di surabaya jawa timur ingin mengucapka banyak terimah kasih kepada MBAH DJEPATI atas bantuannya. kini impian saya selama ini sudah jadi kenyataan yang telah memberikan angka ghoib hasil ritual SGP 4D 9501 alhamdulillah terbukti Berkat angka ghoib hasil ritual MBAH saya sudah buka usaha peternakan ayam dan istri saya juga buka warung makan. Kini kehidupan keluarga saya jauh lebih baik dari sebelumnya,bagi anda yg ingin seperti saya silahkan
HUB MBAH DJEPATI DI:082_3331_77799 atau kunjungi blog
KLIK-> http://togelsingapu.blogspot.com
PASTI ANDA MENDAPATKAN HASIL YG TERBAIK

asrul aliff said...

Assalamualaikum ..saya ada satu set teko kecil dan cawan2 kecil sekali talam ...satu set dibuat dari tembaga..saya tak tahu dibuat dimana dan pada tahun berapa..tanya pada org2..mereka kata buatan india..tapi ukiran nya coraknya seperti arab dan melayu..dia dibuat dari tembaga..dah lama teko ni saya simpan dari datuk lagi..tapi saya nak tahu lebih detail..sapa2 yg arif tentang brg antik ..boleh email saya atau tinggalkan email..saya boleh tunjukkan gambar..saya dari penang.. Email asrulaliffabdhalim@yahoo.com

king cain said...

salam Mej.Baharudin... saya raja dan saya dapat saksikan bertapa minatnya tuan pada barangan antik...

saya memiliki banyak barangan antik yang ingin dijual... jika berminat...

boleh hubungi saya di 0172336193 atau email saya di ain2min@yahoo.com

terima kasih dan salam sejahtera

Suhanah Zamzam said...

Ai sy ada 1 barang antik..sauh cemat tembaga..saya nak tahu berapa harga pasaran ya